API Bazlı Daraltma, belirli bir API'ye belirli bir süre içinde gidecek isteklerin sayısını sınırlandırmak için kullanılır.

API Bazlı Daraltma politikası ile tanımlanan mesaj sayısına ulaşıldığında belirtilen süre tamamlanana kadar Backend API'ye yeni istek yönlendirilmez. Böylece Backend API'nin üzerinde çalıştığı sunucu üzerinde, karşılayabileceğinden fazla yük oluşması engellenmiş olur.

Örneğin, toplam API isteği sayısı 10/saniye (saniye başına 10 istek) olarak sınırlandırılmışsa ve mesaj sayısı saniyede 10 mesajın üzerine çıkarsa, istemciye 403 HTTP durum koduyla beraber çok fazla istekte bulunulduğunu belirten bir hata mesajı döndürülür.

Politika ayarlarını içeren görsele aşağıda yer verilmiştir:


Politika konfigürasyonu için kullanılan alanlar aşağıdaki tabloda görülmektedir.

Alan

Açıklama

Açıklama

(Description)

Politikanın kullanımını ve yönetimini kolaylaştırmak için açıklama yazılabilir.

Uygula

(Apply by)

Belirli bir değişken üzerinden bu politikanın çalışması için değişken seçilebilir.

Opsiyoneldir.

Mesaj Sayısı

(Message Count)

Daraltma Aralığı (Throttling Interval) ile verilen süre içinde Backend API'ye gönderilebilecek olan maksimum mesaj sayısıdır.

(Throttling Interval)

Backend API'ye gönderilebilecek olan mesajların sınırlandırılmasının ne kadarlık bir süre için uygulanması gerektiğini ifade eder. Değeri "Bir Saniye" veya "Bir Dakika" olabilir.

Koşullar (Conditions) ve Hata Mesajı Özelleştirme (Error Message Customization) panellerinin detayı için Politikalar (Policies) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.