API Bazlı Kota, belirli bir API'ye belirli bir süre içinde gidecek isteklerin sayısını sınırlandırmak için kullanılır.

API Bazlı Kota politikası ile tanımlanan mesaj sayısına ulaşıldığında belirtilen süre tamamlanana kadar Backend API'ye yeni istek yönlendirilmez. Böylece Backend API'ye belirlenen süre içinde gelebilecek mesaj sayısı kontrol altına alınmış olur.

Örneğin, toplam API isteği sayısı 1.000.000/gün (gün başına 1.000.000 istek) olarak sınırlandırılmışsa ve mesaj sayısı günlük 1.000.000 mesajın üzerine çıkarsa, istemciye 403 HTTP durum koduyla beraber çok fazla istekte bulunulduğunu belirten bir hata mesajı döndürülür.

API Bazlı Kota politikasının API Bazlı Daraltma politikasından farkı, sınırlamanın yapıldığı zaman aralığıdır. Daraltma politikası için zaman aralığı saniye veya dakika olabilirken, Kota politikası için zaman aralığı saat, gün ya da ay olabilir.


Politika ayarlarını içeren görsele aşağıda yer verilmiştir:


Politika konfigürasyonu için kullanılan alanlar aşağıdaki tabloda görülmektedir.

Alan

Açıklama

Açıklama

(Description)

Politikanın kullanımını ve yönetimini kolaylaştırmak için açıklama yazılabilir.

Uygula

(Apply by)

Belirli bir değişken üzerinden bu politikanın çalışması için değişken seçilebilir.

Opsiyoneldir.

Mesaj Sayısı

(Quota Count)

Kota Aralığı (Quota Interval) ile verilen süre içinde Backend API'ye gönderilebilecek olan maksimum mesaj sayısıdır.

(Quota Interval)

Backend API'ye gönderilebilecek olan mesajların sınırlandırılmasının ne kadarlık bir süre için uygulanması gerektiğini ifade eder. Değeri "Bir Saat", "Bir Gün" veya "Bir Ay" olabilir.


Cache'de günlük kota bilgileri de tutulmaktadır. Kota bilgileri UTC timezone'a göre sıfırlanır.

Eğer günlük değişen kotanın başlangıç zamanını kendi yerel saatinize göre sıfırlanmasını istiyorsanız yönetim sayfasındaki sunucu ayarlarında cache sunucusunun ek değişkenlerine CACHE_QUOTA_TIMEZONE değerini ekleyebilirsiniz. 


Koşullar (Conditions) ve Hata Mesajı Özelleştirme (Error Message Customization) panellerinin detayı için Politikalar (Policies) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.