Çalışma zamanında kullanılmak üzere verileri depolamak istediğiniz durumları vardır. Mesela JDBC_URL değeri sabit kodlanmaması gereken, sadece çalışma zamanı (Runtime) ihtiyaç duyulan veri olduğundan ve Geliştirici'lerin (Developer) bu verileri görmesini istemediğiniz durumlar için, Anahtar-Değer Çiftlerini kullanabilirsiniz. Anahtar-Değer Çiftleri her projeye özel olarak tanımlanan ve her ortam için tanımlanması gereken değişkenlerdir. Aynı anahtarın Üretim, Sandbox, Test ortamlarında farklı değerleri olabilir. Böylece üç farklı değer tek bir anahtar ile tanımlandığı ortam için kullanılabilir. 

Örnek kullanım senaryoları;

  • Test ortamında farklı bir veritabanı ve Üretim ortamında farklı bir veritabanı'nı çağırması gereken bir bağlantı konfigürasyonunuz var. Bağlantı konfigürasyonuna veritabanı bilgilerini sabit kodlamak yerine, Bağlantı konfigürasyon'unun hangi ortamda olduğunu algılamasını ve çalışma zamanında aktif ortamda ilgili Anahtar Değer Çifti ile sağlayabilirsiniz. Ve daha sonra, veritabanlarınızdan biri veya her ikisi de değişirse, Anahtar Değer Çifti güncellemeniz yeterlidir.

Yeni Bir Anahtar-Değer Çifti Oluşturma

Anahtar-Değer Çiftleri ekranından "+Yeni" butonuna tıklayın ve tanımlamış olduğunuz Anahtar adının, her ortam için değerlerini tanımlayın.

Anahtar-Değer Çifti Kullanımı

Bağlantı konfigürasyonları sayfasında, örneğin Oracle Veritabanı bağlantısı yapacağınız yerde JDBC URL girmek yerine daha önce oluşturmuş olduğunuz Anahtar Değer Çiftlerinden seçebilirsiniz.


"Değeri girmek için tıklayın" linkine tıkladığınızda ${ ile başlayan bölüme Anahtar bilgisinin bir kaç karakteri girmeye başladığınızda aktif proje'de tanımlanan Anahtar değer çiftleri yüklenecektir.