Versiyon tarihi: 1 Ekim 2022

Bu dokümanda 2022.10.1 versiyonuna ait Yeni Özellikler, Değişiklikler, İyileştirmeler ve Hata düzeltmeleri (Bug Fixes) bulunmaktadır.

Yeni özellikler

Ortak Sorgu Modeli (Data Model) Oluşturma

Ortak Sorgu Modeli, mesajın içerisinde (genellikle gövde bölümündeki) ne tipte verinin olduğunu tarif eden metadata bilgisidir. Global bazlı oluşturulan modeller, API tanım dosyası tasarlanırken kullanılır.

Detaylı bilgi için Tasarım -> Ortak Sorgu Modeli sayfasına bakınız. 

Kubernetes Resources Yönetimi

Apinizer Platformu'nun Ortamlarıyla ilgili genel ayarları yapma, Pod Security Context tanımlama, sunucuları (Yönetim Konsolu, API Integrator ve API Portal) yapılandırma, podlarını yeniden başlatma ve devre dışı bırakma/kaldırma, tüm podları izleme ve loglarına erişme ve Kubernetes kümesini izleme işlemleri arayüz üzerinden yönetilebilir.

Detaylı bilgi için Sunucu Yönetimi -> Kubernetes Resources sayfasına bakınız. 

ACL Raporu (ACL Report)

ACL Raporu, hangi API Proxy'ye hangi kurumdaki kullanıcıların erişebildiği ya da hangi kurumdaki kullanıcıların hangi API Proxy'lere erişebildiği bilgisine ulaşılmasını sağlayan rapor ekranıdır. Erişim bilgisine ait Yönlendirme Adresi ve Veri Modeline gibi veriler, filtrelenerek görüntülenebilir. Ek olarak, oluşturulan raporun çıktısı Excel olarak alınabilir.

Detaylı bilgi için Rapor -> ACL Raporu sayfasına bakınız. 

ACL  Denetim Kayıtları (ACL Audit Records)

ACL Denetim Kayıtları, API Proxy ya da API Proxy Grup'a erişim için onay verilen ya da onayı kaldırılan kimlik bilgilerinin (credential) işlemlerine ait kayıtlar görüntülenir. İşlem tarihi, işlem tipi, sebebi, hangi kullanıcı için geçerli olduğu, hangi API Proxy/API Proxy Grup ve metot için geçerli olduğu gibi bilgiler listelenir ve detaylı filtreleme seçenekleri yer alır.

Detaylı bilgi için Denetim -> ACL Denetim Kayıtları sayfasına bakınız. 

Yönetim API (Management API)

Apinizer Yönetim API'leri, ekran uygulamasına gerek olmadan API Parse, ReParse, Deploy vb. bir çok işlemin yapılmasını sağlar. Böylelikle, Apinizer, DevOps ortamına entegre edilebilir. 

Detaylı bilgi için Yönetim API sayfasına bakınız. 

Spec Tasarım Editörünün (Spec Designer) Arayüzü Yenilendi

Spec Tasarım Editörü, arayüz üzerinden form doldurarak yeni bir API Tanım Belgesi oluşturulmasına ya da var olan API Tanım Belgelerinin içe aktarılarak kullanılmasına izin verir. Bu arayüz, kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi için revize edilmiştir.

Detaylı bilgi için Tasarım -> Spec Tasarım Editörü sayfasına bakınız. 

Giriş Ekranında Captcha Doğrulamasının Yapılması

Apinizer Yönetim Konsoluna art niyetli giriş yapılması önlemek için kullanıcıya belirli sayı da yanlış giriş yapabilme kısıtı getirilmiştir. Kullanıcı ilk aşama da izin verilen yanlış giriş sayısını aştıktan sonra captcha doğrulması aktifleşerek belirlenen giriş denemesinde bulunur. Eğer kullanıcı toplam olarak izin verilen hatalı giriş sayısını aşmış ise kilitlenir (locked) ve artık uygulamaya girişine izin verilmez.

Detaylı bilgi için Sistem Genel Ayarları sayfasına bakınız. 

Kilitlenmiş kullanıcının, tekrar uygulamaya giriş yapabilmesi için Kullanıcılar (User) sayfasından Admin tarafından bu kilidin kaldırılması gereklidir. 

Idle Zaman Aşımında Kullanıcın Sistemden Çıkarılması

Apinizer Yönetim Konsolunda kullanıcı, belirlenen süre boyunca uygulama üzerinde işlem yapmaması sonucunda oturumu kapatılır.

Detaylı bilgi için Sistem Genel Ayarları sayfasına bakınız. 

WS-Security STS Token Politikası

Apinizer üzerinden SOAP tipinde olan backend web servisinin Security Token Servisinden Token alınması ihtiyacı bu politika ile giderilir.

Detaylı bilgi için WS-Security STS Token sayfasına bakınız. 

API Proxy Uç Noktalarının Gizlenebilmesi

Rest tipindeki API Proxyler için API Proxy bazında gizleme yapılarak tüm API Tanım Dosyasına erişilmesi ya da metot bazında gizleme yapılarak belirlenen metotların API Tanım Dosyasından erişimi kısıtlanabilir.

API Proxy bazlı erişim kısıtlaması için Ayarlar (Settings) Sekmesi ya da metot bazlı gizleme yapmak için Geliştirme (Development) sekmesine bakınız.

Önemli değişiklikler ve iyileştirmeler

  • API Proxy Grup'un Swagger UI bilgisi görüntülenirken tüm metot sekmelerinin açık gelmesi, API Proxy kriterlerine göre filtreleme yapılabilmesi, metot gruplandırmasının kaldırılması ve alfabetik olarak sıralanması sağlandı. Bkz.
  • API Proxy sayfasında Kategori listesine yeni girdinin eklenmesi için Enter tuşu aktifleştirildi.
  • API Portal de, anahtara (key) ait Shared Secret bilgisi değiştirebilir ve üretilebilir yapıldı.

  • Rapor ve Analitik menüsündeki yer alan ekranın tarih bazlı filtre alanına zaman seçeneği de eklendi.
  • Uygulama ekranlarında kod girişi yapılan alanların yeniden boyutlanabilir olması sağlandı.
  • API Proxy'e ait Yönlendirme (Routing) ayarlarının Bağlantı Ayarları bölümüne, Hata Alınması Durumunda Deneme Sayısı (
  • API Proxy'e ait Yönlendirme (Routing) ayarlarının yer aldığı sekmede, yanıttaki hata mesajını özelleştirebilme özelliği eklendi.
  • API Proxy'yi dışa aktarma linki, API Proxy'nin listelenme ekranındaki açılabilir menüden de ulaşılması sağlandı.
  • API Proxy düzenleme sayfasında kullanıcı deneyimi iyileştirmek için, Genel Bakış (Overview), Ayarlar (Settings), Tasarım (Design) ve Yönlendirme (Routing) sekmeleri yenilendi. Bkz (Genel Bakış). Bkz (Ayarlar). Bkz (Tasarım). Bkz (Yönlendirme).
  • API Proxy Group düzenleme sayfasında kullanıcı deneyimi iyileştirmek için, Genel Bilgi (Overview) ve Ayarlar (Settings) sekmeleri yenilendi. Bkz.
  • Gövde (Body) tipindeki değişkenin tanımlarkeni gövde tipine göre ön tanımlı değerlerle gelmesi sağlandı.  
  • Yeni bir kullanıcı (user) eklerken, Kullanıcı Giriş Tipi (Login Type) değeri LDAP ise Apinizer LDAP Giriş sayfasında tanımlanan ayar baz alınarak bilgilerin LDAP'dan sorgulanması uygulandı. Bkz.

Hata düzeltmeleri (Bug Fixes)

Issue No

Açıklama

APNZ-3178

Uygulama Logları (Applications Logs) sayfasından Gateway Engine Loglarının seviyesini Debug yapınca, veri tabanına MOngoDb appender'ın logu sürekli basılıyor.

APNZ-3176Test Konsol'da yapılan testler kayıt edilince hata fırlatıyor.
APNZ-3174Mock API'de bir yanıta aynı İçerik Tipi (Content Type) değeri olan ikinci bir kayıt oluşturmaya izin verilmiyor.
APNZ-3171Db-2-API'de metotun parametresini düzenlerken Yineleme Tipi (Repetition Type) Multiple olarak seçip, Dene (Try It) yapıldığında Single'a dönüyor.
APNZ-3168Db-2-API'de, Batch veya Procedure türündeki SQL deyimlerine ait Bağlantı Havuz Tanımının zaman aşımı (timeout) çalışmıyor.
APNZ-3168Veri tabanlarına ait Bağlantı Konfigürasyonlarında Bağlantı Zaman aşımı (Connection Timeout) alanı bulunmuyor. Ek olarak, bağlantı tanımındaki zaman birimleri yanlış seçilmiş. (Milisaniye olması gerekliyken saniye cinsinden girilmiş.)
APNZ-3165SOAP 1.2 metoduna sahip bir WSDL içe aktarılırken sadece SOAP 1.1 endpointi kullanılıyor.
APNZ-3147Kullanıcılar (User) sayfasındaki listeleme çalışmıyor. 
APNZ-3139API Entegratörü (API Integrator) görevine (task) yeni bir Eylem (Action) eklenmek istendiğinde, eğer eylem içerinde Body alanı varsa, eylem kayıt edildikten sonra bu girdi alanı gelmiyor.
APNZ-3137Project Owner yetkisine sahip kişi, projeye yeni üye ekleyemiyor.
APNZ-3135

Kimlik Doğrulama (Authentication) politikalarında düzenlenmek Hata Mesajı Özelleştirme (Error Message Customization) listesi gelmiyor.

APNZ-3124

API Proxy'nin Tasarım (Design) ve Geliştirme (Development) sekmesindeki büyük/küçük harf duyarsız (case insensitive) şekilde metot araması çalışmıyor.

APNZ-3117Sertifikaya tanımına ait konfigürasyon düzenlenmek istendiğinde, sertifika detayı gösterilmiyor.
APNZ-3115Mock API'de yeni metot eklendiğinde, metotun ikinci kopyası oluşturuluyor. 
APNZ-3112API Çağrısı (API Call) politikasında Orijinal Mesaj Verileri için değişken içerikleri değişmiyor. 
APNZ-3102Token istekleri hatalı olduğu durumda loglanması gerekirken loglanmıyor.
APNZ-3096Değişken (Variable) eklerken Ortam Değerleri (Context Values) kısmına değer atarken hata alınıyor.
APNZ-3095WSA Settings'de namespace hatalı görünüyor.
APNZ-3082API Proxy'lerde açıklama alanındaki karakter sınırı hatası kaydetmeyi engelliyor.
APNZ-3079Kimlik Bilgisine (Credential) eklenen rol silindiğinde, kimlik doğrulama politikalarından biri eklenmiş API Proxy'e istek gönderildiğinde, bu durum isteğe yansımıyor.
APNZ-3068

Zamanlanmış İşler (Scheduled Jobs) üzerinde aktif patch işlemi olmamasına rağmen kontrolü devam ediyor.

APNZ-3061Gelen Mesaj WS-Security (Ws Security From Target) politikasında kütüphane uyumsuzluğu kaynaklı hata alınıyor.
APNZ-3060Yanıt hattına eklenen yeni API Çağrısı (API Call) politikasında Mesaj Şablonu İşlem Tipi (Message Template Operation Type) alanın ilk değer ataması yapılmamış. 
APNZ-3058SOAP2Rest protokol dönüşümü uygulanan API Proxy için WSA ayarları uygulanmıyor.
APNZ-3057

Global olarak eklenmiş Plain-Text Authentication, Digest ve Base64 politikaları her düzenlenmek için açıldığında, seçilmiş alanlar her seferinde varsayılan değerlere dönüyor.

APNZ-3042SOAP2Rest protokol dönüşümü uygulanan API Proxy, API Proxy Group'a eklendiğinde yanıt hattına eklenen Script politikasının gövde (body) değişkeni XML gözüküyor.
APNZ-3041

API Proxy sayfasındaki API Proxy'i Dışa Aktar (Export API Proxy) linki, Admin harici bir kullanıcıda çalışmıyor ve hata veriyor.

APNZ-3040Test Konsolu (Test Console) hataları; Proxy Grup Listesinde, Relative Path değeri sadece aktif olanlar gelmiyor, Uç Noktalar (Endpoints) alanındaki değerin hepsi alanın içinde gözükmüyor.
APNZ-3039Mock API'de metot silindikten sonra hata alınıyor.
APNZ-3038Empty API'de Geliştirme (Development) tabında oluşturulan uç noktanın (endpoint) üzerinde hata ikonu görülüyor.
APNZ-3032

WS-Security politikası içe aktarıldığında hatalar alınmaktadır; Kaydet (Save) butonu tıklanabilir görünmemekte, Sil (Delete) butonu gözükmemekte ve Şifreleme (Encryption) ve İmzalama (Signature) alanlarının sıralaması bozulmaktadır.

APNZ-3029API Proxy sayfasının Geliştirme (Development) sekmesinde metotlarda işlem yapıldıktan sonra aktif metot seçimi yanlış görünüyor.
APNZ-3026İzin Verilen IP Listesi (Allowed IP List) politikasına mevcut IP Gruplarından ekleme yapıldığında doğrulama hatası veriyor.
APNZ-3021Değişkende (Variable) seçilen Ortam Değerleri (Context Variable) değerleri kaydedilmiyor.
APNZ-3010Yeni bir uç nokta eklenirken Compressed Response için (Accept-Encoding değerine göre) Byte Array tipini kullan girdisinin durumu değiştiğinde label aynı kalıyor.
APNZ-2939Projenin dışa aktarıp içe aktarılma sürecinde eksiklikler tespit edilmiştir.
APNZ-2539DB-2-API eklenen metotun sorgusuna eklenen parametre, sorgunun birden fazla yerinde kullanılamıyor.